Rady a tipy pri úprave vody bezchlórovou chémiou

07. 03. 2024, 14:03

Bezchlórová chémia je určená všetkým, ktorí hľadajú alternatívu chlóru. Je ideálnym riešením na úpravu vody vo vírivých vaniach. Ošetrená voda nie je cítiť po chlóre, neničí plavky, nedráždi pokožku, oči ani sliznice a nenarúša stavbu ani technológiu vírivej vane.

 

Základné chyby

  • Pred začiatkom dávkovania chémie je dôležité si overiť, aký objem vody sa práve vo Vašej vírivke nachádza. Napríklad vírivka Style má objem vody cca 800 l = 0,8 m3.
  • Filtrácia by mala byť nastavená ideálne 2x – 3x denne na tak dlho, aby sa vymenil celý objem vody vo vírivke. Odporúčame teda aspoň 2x denne na 1,5 - 2 hodiny.
  • Pri veľmi teplých obdobiach je potrebné kontrolovať pH raz za 2 – 3 dni a chémiu dávkovať podľa potreby aj raz za 4 – 5 dní.

Dávkovanie

  • Upravte hodnoty pH na úroveň 6,8 - 7,4 pomocou prípravkov pH+ a pH-
  • Po nadávkovaní zmerajte hodnotu pH znova a zistite, či sa pohybujete v správnych hodnotách.
  • Vykonajte oxidáciu vody: OXI sa rozpustí vo vedierku s teplou vodou a následne sa rozleje po hladine. Všetko sa deje pri zapnutej filtrácii a zapnutých masážnych tryskách. Kúpať sa môžete už po 1 až 2 hodinách.
  • Po 4 až 6 hodinách vykonajte dezinfekciu vody pomocou GUAa POOL WHIRLPOOL alebo NANOBAY 12th DAY. Kúpať sa môžete už po 30 minútach.
  • Odpeňovač používajte iba v prípade potreby a ideálne v menších dávkach.
  • V prípade dávkovania prípravku FLOCK, OXI a pH nebývajte vo vode. Pobyt vo vode ovplyvňuje účinnosť dávkovanej chémie.

Objem vírivej vane

GUAa POOL WHIRLPOOL

GUAa POOL WHIRLPOOL

GUAa WHIRLPOOL OXI

Dávkovanie


Pri uvedení vírivej vane do prevádzky

1x za 7-14 dní

1x za 7-14 dní

1 m3

250 ml

100 ml

50 g

2 m3

500 ml

200 ml

100 g

 

Objem vírivej vane

NANOBAY 12th DAY

NANOBAY 12th DAY

NANOBAY OXI

Dávkovanie

Pri uvedení vírivej vane do prevádzky

1x za 7-12 dní

1x za 7-12 dní

1 m3

35 ml

15 ml

50 g

2 m3

70 ml

30 ml

100 g

 

Najčastejšie problémy s vodou vo vírivke

Mliečne biela voda

Mliečne biela voda môže byť z niekoľkých dôvodov:

  1. Dávkovanie odpeňovača - U vírivky je časté mliečne sfarbenie kvôli predávkovaniu odpeňovačom. Pokiaľ bola voda predávkovaná, musí sa nechať odfiltrovať, čo môže trvať veľmi dlho. Možností je čiastočne odpustiť vodu, zriediť a opäť spustiť filtráciu.

  2. Po napustení - Pokiaľ bola voda mliečna už keď sa napustila, nachádza sa v nej veľa vápenatých iónov. Môže to byť voda zo studne, ale tiež veľmi tvrdá rádová voda. Tzn. bude potrebné postupovať týmto spôsobom. Upravíme pH vody a potom aplikujeme OXI. Po 24 hodinách pridáme odstraňovač kovov Metal Magic. Najmenej po 48 hodinách pridáme FLOCK a všetky nečistoty vyvločkujeme. Odporúčame tiež použiť stabilizátor tvrdosti Calzestab Eisen EX ako prevenciu a na podporu zníženia pH, pretože pri tvrdej vode dochádza ku kolísaniu pH.

  3. Po nadávkovaní vločkovača - Pokiaľ voda zbelela po nadávkovaní vločkovača, došlo k predávkovaniu alebo bol vločkovač nadávkovaný do čistej vody, FLOCK tak nemal čo vločkovať a došlo k zmliečneniu. Pokiaľ bola voda predávkovaná, musí sa nechať odfiltrovať, čo môže trvať veľmi dlho. Možností je čiastočne odpustiť vodu, zriediť a opäť spustiť filtráciu.

  4. Po nadávkovaní OXI - Voda môže byť veľmi tvrdá a obsahovať vápenaté ióny, ktoré sa prejavili až po reakcii s kyslíkom v OXI. Nutné teda postupovať ako v bode 2. Po napustení.

  5. Veľké využitie - Pokiaľ sa voda zakalila po veľkom zaťažení, kedy vírivku využívalo veľa ľudí, potom je zakalenie spôsobené veľkým množstvom organických nečistôt. Je teda potrebné nadávkovať šokovú dávku prípravku.

  6. pH vody - Zakalenie môže spôsobiť aj vysoké alebo nízke pH vody. Je teda potrebné zmerať a upraviť pH a potom filtrovať.

  7. Funkčnosť filtrácie - Najneskoršou možnosťou je potom zle fungujúca filtrácia, ktorá vodu neprečisťuje. Skontrolujte kartušové filtre vo vírivke a zvážte aj ich výmenu.

 

Zelená voda, hnedá, žltá, čierna

Zmena farby vody môže byť z niekoľkých dôvodov:

  1. Po napustení - Už po napustení vody bola voda zafarbená. To sa najčastejšie deje ak je voda zo studne alebo vrtu. Môže sa stať, že po pár dňoch fitrovania sa môže voda prejasniť, avšak po nadávkovaní OXI alebo pri vysokých teplotách a pod. sa opäť zafarbí. Toto sfarbenie je spôsobené vysokým množstvom kovových iónov vo vode. Je teda potrebné postupovať nasledovne:

  2. Búrka, vysoké teploty - Vo vode sa tvoria riasy. Často spôsobené výkyvmi a neustrážením pH. Skontrolujte pH, pH upravte na odporúčanú hodnotu a potom nadávkujte SHOCK, filtráciu vírivky zapnite na 12 hodín. Následne je potrebné do vody vliezť a mechanicky zotrieť riasy do vody. Následne nechajte spustenú filtráciu po dobu 12 hodín. Až potom nadávkujte vločkovač. OXI nadávkujte až najskôr 48 hodín po nadávkovaní SHOCKU!

  3. Dlhá neprítomnosť vo vírivke - Rovnako ako v bode 2. došlo k rastu rias. Postupujte zhodným spôsobom.

  4. Po nadávkovaní OXI - Pokiaľ sa voda zafarbila po nadávkovaní OXI, potom sú vo vode kovové ióny. Postupujte ako v prípade bodu: Zelená voda, hnedá, žltá, čierna

Čistenie cirkulačných okruhov vírivky

  • Kvôli nepravidelnostiam v prevádzke cirkulácie a vysokej teplote sa v cirkulačnom okruhu usadzujú baktérie, riasy a drobné čiastočky znečistenia. Na tento šeliem klasická starostlivosť o vírivku nestačí a on sa tak stáva úrodnou pôdou na ďalšie množenie baktérií. Aby sme zabránili ich tvorbe, je potrebné pravidelné a dôkladné čistenie cirkulačného okruhu vane a to pred vypustením vane. Pri súkromnej prevádzke vane je to pred každým vypustením, minimálne však raz za 4 mesiace. Pri verejnej prevádzke vaní je to raz za 1 - 2 týždne.

  • Čistenie prebieha pred výmenou vody. Kým je vaňa ešte plná vody, ale chystáte sa ju vypustiť, nadávkujte prípravok SPA ROHRREINIGER, podľa dávkovania na obale, do skimmera.

  • Odstráňte kartušový filter, zapnite vírivý systém a ponechajte ho asi 10 minút zapnutý. Približne po 10 minútach vírivý systém vypnite a vodu vypustite. Vaňu potom vypláchnite čistou vodou.

  • Po následnom napustení vane vykonajte šokovú dezinfekciu prípravkom SHOCK.


Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).